2023 Porsche 911 Carrera GTS: beoordeling door de eigenaar

2023 Porsche 911 Carrera GTS: beoordeling door de eigenaar

Toen mijn vrouw hoorde dat ik mijn zinnen had gezet op een Porsche 911 GTS, probeerde ze me er aanvankelijk van af te praten.
Eigenaar: gelukkige eigenaar

Porsche is erg ouderwets. Sinds het zo’n 60 jaar geleden begon met het maken van de 911, stond het erop de motor achterin te schuiven.

Natuurlijk moest hij met de tijd meegaan en steeds strengere regels op het gebied van emissies en geluid, maar hij heeft de achterkant van de 911 standvastig en koppig gevuld met iteraties van de iconische flat-six. Van luchtgekoelde motoren tot de eerste watergekoelde versies en, vanaf de 991-generatie, het hele zescilinder-assortiment met turbocompressor (zonder de GT-varianten), elke 911 heeft zijn motor in de achterkant gehad.

En door deze interessante eigenaardigheid zijn er verhalen geweest over hoe zenuwachtig een 911 kan zijn. Sommigen hebben deze unieke rij-eigenschap ‘de weduwenmaker’ genoemd. Het hielp niet dat Paul Walker stierf in een Porsche. Oh, dat deed James Dean ook.

Toen mijn vrouw hoorde dat ik mijn zinnen had gezet op een Porsche 911 GTS, probeerde ze me er aanvankelijk van af te praten. En later, toen ze besefte hoe serieus ik was met de hele oefening, gooide ze geërgerd haar handen in de lucht en vroeg of ik in plaats daarvan mijn levensverzekering had opgewaardeerd.

Gelukkig voor mij is de 992-generatie van Porsche’s 911 misschien wel de meest deftige, de meest verfijnde en, ik durf te zeggen, de meest beheersbare versie die sinds het begin van de lopende band in Stuttgart heeft gelopen. De motor is dichter bij de achteras geplaatst en heeft nu bijna een lay-out met middenmotor, vergelijkbaar met de jongere broertjes en zusjes van de Boxster of Cayman.

Toegegeven, ik heb niet veel tijd achter het stuur van mijn 911 GTS doorgebracht, aangezien ik bij aflevering in juni 2023 de auto meteen van Alexandria naar Artarmon heb gereden om hem te laten PPF’en. Daar bleef het vijf dagen liggen voordat ik de kans kreeg om het op te halen en mee naar huis te nemen. En toen, amper drie dagen later, zat ik op een vlucht terug naar Singapore, waar ik werk.

In die korte tijd die ik met mijn 911 had, liep ik echter weg in de overtuiging dat deze auto alles was wat het marketingverhaal zei dat hij was, en nog veel meer.

See also  De gemiddelde autoverzekeringspolis in het VK bereikt een record van £ 500 per jaar

Het eerste dat je opvalt als je de startmotor aanzet en hoort dat flat six tot leven komt, is hoe vocaal de motor klinkt, wat niet als een verrassing zou moeten komen aangezien de motor achter je zit. Het voelt bijna aan als een Dolby surround-soundsysteem met alle subwoofers aan en je voelt elke trilling op je huid. Ik kan niet helemaal zeggen of dat tintelen te wijten is aan de geluidsgolven uit de motorruimte of gewoon aan de opwinding om achter het stuur van de 911 te zitten, maar wat maakt het uit.

Terwijl ik door de buurt slenterde, heb ik gezien hoe deze auto de aandacht trekt. Helaas zijn er veel te veel verkeersdrempels langs de secundaire wegen, dus moet ik vaart minderen en wachten tot de vooraslift wordt geactiveerd (het duurt een paar seconden en het kan GPS-voorgeprogrammeerd zijn) voordat ik ze oversteek. Dit is de perfecte gelegenheid om de 911 te zien en te waarderen. Ik heb voetgangers en vreemden gehad die me een duim omhoog gaven, wat veel beter is dan dat ze me de middelvinger laten zien voor het rijden als een oude mistey.

Ik kreeg de kans om de 911 de snelweg op te nemen (twee keer), en ik begrijp waarom eigenaren, recensenten en YouTubers die hun pageviews waard zijn, lyrisch waren over de dagelijkse bruikbaarheid van deze auto. Hij staat stevig, is gemakkelijk te richten en te plaatsen, en het zicht is uitstekend, ondanks dat de GTS de sportversie van Porsche’s Active Suspension Management (PASM) heeft, die 10 mm lager is dan standaard.

Omdat de auto vrij laag bij de grond staat, zijn in- en uitstappen niet de meest elegante bewegingen die je kunt verwachten van een man van middelbare leeftijd die één Foster te veel heeft gehad en wiens middenrif zaken als het lezen van de nummer op de weegschaal. Ik kom meestal binnen door mijn billen op de 14-voudig verstelbare sportstoelen te plaatsen, en als ik zo geplant ben, ga ik door door mijn benen over de deurdrempel te zwaaien. Het is nu een beetje een kunstvorm geworden, en ik ben blij dat het allemaal mooi samenkomt.

Er is echter nog een ander nadeel aan het zo dicht bij de grond hebben van de auto. Hoezeer de gebogen houding de 911 ook laat rijden alsof hij op rails staat, je voelt elke dilatatievoeg, elke patrijspoort en elke hobbel op de weg. Gelukkig is het niet overdreven schokkend of te hard, en de ophanging helpt de auto echt goed tot rust te komen. Maar het is niet, en zal nooit worden, een rit met hetzelfde zachte comfort als wat mijn Cayenne met adaptieve luchtvering te bieden heeft. Van recensenten is bekend dat ze eufemismen gebruiken als “communicatief” en “geeft weer hoe de weg voelt” bij het beschrijven van de ophanging. Ik zal het maar stevig noemen.

See also  1964 International Scout te koop op BaT is een ultra-basic 4x4

De bestuurdersstoel is verreweg de beste stoel in huis. Er is veel gezegd over hoe Porsche’s interpretatie en uitvoering van de buitenste twee digitale schermen op het display van het instrumentenpaneel (aan weerszijden van de analoge toerenteller in het midden) in wezen de brandstofmeter uiterst rechts aan de zijkant weergeeft, en de tijd- en temperatuurweergave uiterst rechts. lateraal links, nutteloos wanneer het zicht van de bestuurder wordt geblokkeerd door het stuur.

Het goede nieuws is dat ik, in ieder geval voor mijn GTS, een andere, vereenvoudigde weergave kon toewijzen aan de twee digitale schermen – vergelijkbaar met die van een GT3-auto, maar om eerlijk te zijn, heb ik niet de behoefte gevoeld om dat te doen op de weg. Niet als mijn ogen op de weg voor me gericht zijn, met slechts af en toe een blik op de snelheidsmeter (het is digitaal, onder de analoge toerenteller), uit angst mijn rijbewijs te verliezen. Anders is het display op het instrumentenpaneel, net als op de PCM, helder en duidelijk en is er geen enkele waarneembare vertraging.

De bouwkwaliteit van het interieur is uitstekend. Elk contactpunt voelt duur, goed gebouwd en solide aan. Voor iets dat (met opzet) de geluidsdemping heeft verminderd, verbaast het me dat er nauwelijks gekraak, gekreun of geratel is. Ik ben er vrij zeker van dat die met de jaren zullen toenemen, maar voor nu is het enige waar ik aan moet wennen het geluid van grind dat de onderkant van de wielkasten raakt – het klinkt veel, veel luider dan elke andere auto die ik heb’ heb ooit gereden!

Ik verwijderde de standaard Race-Tex waarmee de GTS wordt geleverd, en specificeerde een volledig lederen interieur, met uitgebreide lederen pakketten voor de deurkozijnen, het dashboard en andere snuisterijen. Ik heb recensies gelezen over hoe de Race-Tex mat wordt van het zweet, en ik denk dat ik gewoon meer ervaring heb met het onderhouden van lederen interieurs.

See also  Land Rover Range Rover Velar-recensie (2023)

Acceleratie is, naar verwachting, moeiteloos. Ik trap het gaspedaal in en vrees het verlies van mijn rijbewijs. Oké, dat is misschien een beetje overdreven. Desalniettemin is de respons van deze dubbelgeblazen 3,0-liter zescilinder met bijna 480 pk en een niet onaanzienlijk koppel van 570 Nm niet te spotten! Er is nauwelijks turbovertraging, en ik denk eerlijk gezegd dat de techneuten in Stuttgart de wetenschap van turbolading echt onder de knie hebben, en deze auto gaat echt, echt.

Er is een gedeelte op de M5 richting Campbelltown met een 110 km/u-zone, en ik zou graag achter het stuur kruipen en graag de verdomde tol betalen, zodat ik snel achter het stuur van mijn GTS kan komen. Er is ook een deel van de M8 bij Gardeners Road met een mooie tunnel… en godverdomme, met de sportuitlaatkleppen open, is de weerkaatsing een auditieve traktatie voor de oren. Ik zal de dag betreuren dat EV’s de overhand krijgen en we uiteindelijk allemaal door de stad slenteren in onze Tesla’s en BYD’s.

Snelheid is niets zonder controle, en daartoe zijn massieve 408 mm voor- en 380 mm achterremmen geschikt om ongewenst momentum sneller weg te schrobben dan de Reserve Bank de rentetarieven verhoogt. Ik heb de remklauwen in hun originele rode kleur gelaten, omdat ik vond dat ze een mooi visueel contrast geven met de satijnzwarte RS Spyder-velgen (20-inch vooraan, 21-inch achteraan). Ik heb ook de originele satijnzwarte badges geruild voor rode items die op eBay zijn gekocht, want waarom in godsnaam niet, als de juiste badges blijkbaar minstens 10 pk extra toevoegen.

Maar geen enkele auto is perfect, en ik weet zeker dat de 911 GTS, vanwege zijn ongelooflijke scala aan talenten, niet anders is. Ik ben momenteel nog steeds erg in mijn huwelijksreisfase, dus ik heb niet echt iets negatiefs te melden. Maar geef het wat tijd, en een paar duizend kilometer, en ik weet zeker dat ik dan terugkom om mijn verslag bij te werken om een ​​evenwichtiger beeld te geven.

Eigenaar: Gelukkige eigenaar

MEER: Alles Porsche

Het bericht Porsche 911 Carrera GTS uit 2023: recensie van de eigenaar verscheen eerst op Drive.

Source link: https://www.drive.com.au/reviews/2023-porsche-911-carrera-gts-owner-review/

Leave a Reply