Apple’s 15-inch MacBook Air is geweldig voor professionele fotografen

Apple’s 15-inch MacBook Air is geweldig voor professionele fotografen

De ultradunne MacBook Air-laptops van Apple zijn oorspronkelijk vooral ontworpen voor lichtgewicht kantoor- of schoolwerk onderweg. Maar aangezien Apples eigen M-serie processors capabeler zijn geworden, geldt dat ook voor de MacBooks waarin ze zitten. Ik ben een professionele fotograaf en videoproducent en ik heb de afgelopen maanden doorgebracht met de nieuwste 15-inch M2-processors. -uitgeruste MacBook Air, die ik uitprobeerde tijdens fotoshoots, zowel in mijn studio als op locatie. Ik ben onder de indruk, en dit is waarom.

Voor mij is het 15-inch scherm de perfecte balans tussen formaat en draagbaarheid. Hij is groot genoeg om comfortabel foto’s te bewerken in Adobe Lightroom en Photoshop zonder dat je een grotere monitor nodig hebt. Het biedt voldoende schermruimte voor al mijn tools, en biedt ook voldoende ruimte voor videotijdlijnen wanneer ik met video in Premiere werk, weg van mijn bureau.

Maar door de smalle schermrand en de dikte van 11,5 mm van de laptop past hij nog steeds in de laptoptas van zelfs mijn kleinere camerarugzakken. Natuurlijk, het is niet de lichtste Air die ooit is gemaakt, maar het gewicht van 1,5 kg is een acceptabele toevoeging voor mijn ruggengraat als ik aan het fotograferen ben. Hoewel het net zo goed in elkaar zit als de meeste uitrusting van Apple, maak ik me zorgen dat het mooie, diepe, schemerige blauw van mijn testmodel gemakkelijk bekrast en versleten kan raken tijdens maanden of jaren van fotoshoots. Toch slaagde ik erin om grote onvolkomenheden te voorkomen tijdens mijn tijd ermee.

img-9939

Een snelle import van beelden bovenop mijn auto na een fotoshoot.

Andrew Lanxon/CNET

Met de M2-chip van Apple en 16 GB RAM was mijn testmodel buitengewoon capabel voor de meeste toepassingen. Het behandelde al mijn fotobewerking in Lightroom en Lightroom Classic, importeerde meer dan 1000 batches onbewerkte foto’s van mijn CFExpress-kaarten extreem snel en vertoonde geen vertraging terwijl ik door de bibliotheek navigeerde en in batch toegepaste bewerkingsvoorinstellingen. Voor mijn werk op locatie was dit een echte traktatie, omdat ik na een shoot snel een back-up van mijn bestanden kon maken voordat ik op pad ging.

macbookair15-00-06-56-12-still003

Kijk dit: Kort testrapport 15-inch MacBook Air: veel goedkoper dan een pro

Maar ik werk steeds vaker in video en stilstaande beelden, zowel voor CNET als op mijn eigen YouTube-kanaal, en ik merkte dat de Air mijn bewerkingen in Premiere en DaVinci Resolve kon blitzen. Ik heb meerdere 4K-video’s voor mijn kanaal op deze Air bewerkt en mijn Premiere-testproject geïmporteerd dat gebruikmaakte van 4K C-Log-videobestanden met hoge bitsnelheid, waarbij effecten en stabilisatie op alle clips werden toegepast. Ik kon zonder problemen door het project bladeren en het in volledige resolutie afspelen, en het uiteindelijke 4K-bestand in iets meer dan negen minuten exporteren – niet slecht, gezien het feit dat de M2 Pro-uitgeruste Mac Mini Ik heb onlangs getest, deed het in iets meer dan zeven.

Over het algemeen vond ik het een extreem snelle machine, die gemakkelijk al mijn professionele bewerkingsbehoeften voor foto’s en 4K-videoproductie aankan. Dan is er de levensduur van de batterij, die ik solide vond, die nauwelijks daalde tijdens het importeren en ruimen van foto’s en die me in het algemeen in staat stelde eraan te werken zonder zelfs maar te hoeven nadenken of ik door mijn bewerkingen heen zou komen voordat ik een plug moest zoeken. En ik heb nog niet eens gezegd dat het dit allemaal doet zonder dat er ventilatoren zoemen terwijl ik werk.

img-0022

Er is geen SD-kaartsleuf, maar ik ben toch overgestapt op CFExpress.

Andrew Lanxon/CNET

Dus, het is perfect? Nou nee, en laten we het hebben over de olifant in de kamer: prijs. De 15-inch MacBook Air begint bij $ 1.299, maar dat is met slechts 8 GB RAM en 256 GB opslag, en als je hem gebruikt voor foto- en videobewerking, ben je daar binnen de kortste keren doorheen (de kaarten die ik gebruik in mijn camera is 2TB). Kiezen voor meer RAM en opslag betekent altijd een grote prijsstijging voor Apple-apparaten. Mijn keuze, als ik er een zou kopen, zou het model zijn met maximaal 24 GB RAM en 1 TB opslag, maar dat brengt de kosten net boven de $ 2.000. Mijn testmodel kost $ 1.499.

Maar dat is nog steeds goedkoper dan de basis 14-inch MacBook Pro en een kavel goedkoper dan de basis 16-inch Pro, dus ik denk dat de Air hier een relatief goede prijs vertegenwoordigt. Zou ik in plaats daarvan een Pro-model kiezen? Als geld geen probleem zou zijn, dan zou ik misschien voor de 14-inch Pro met M2 Max-chip, 64 GB RAM en 2 TB opslag gaan, en ik zou lachen om het prijskaartje van $ 4.000 terwijl ik de zonsondergang tegemoet reed in mijn nieuwe Lambo.

Maar hier in de echte wereld zou ik moeten nadenken over wat ik echt nodig heb en hoeveel dat waard is. Ik ben veel aan het trainen en aan het editen, vaak in auto’s, treinen, cafés of misschien gewoon vanuit mijn bed als ik geen zin heb om op te staan ​​en aan mijn bureau te gaan zitten. Licht reizen is cruciaal voor mijn workflow. De 15-inch Air is hiervoor ideaal en meer dan krachtig genoeg om zonder moeite door mijn foto- en videobewerkingen te ploegen. En tegen de hoge prijzen van de Pro-lijn lijkt zelfs de $ 2.000 voor de configuratie van 24 GB, 1 TB die ik zou aanbevelen redelijk.

img-9350

Adobe Lightroom wordt zonder problemen afgehandeld. Maar dat geldt ook voor Premiere Pro, zelfs met veeleisende 4K-bestanden.

Andrew Lanxon/CNET

Oh, en zeker, de nieuwste Pro-modellen hebben SD-kaartsleuven om creatievelingen te sussen. Maar die slots kwamen terug net toen ik – en ongetwijfeld vele andere professionele shooters – alle SD-kaarten opwaardeerde naar snellere CFExpress-kaarten. Het hebben van dat slot zou gewoon een overbodig gat zijn dat ik zelden nodig zou hebben, en ik zou nog steeds een dongle moeten dragen.

Voor makers van krachtige video’s die speelfilms bewerken met enorme aantallen 8K-videotracks, effecten en wat dan ook, nee, de MacBook Air zal het niet redden, althans niet voor fulltime gebruik. Maar professionele fotografen zoals ik die grotendeels met foto’s werken, met een beetje videoproductie ernaast – misschien trouwfotografen of evenementfotografen die hun klanten ook videopakketten willen aanbieden – zullen goed worden bediend met de 15-inch MacBook Air.

Source link: https://www.cnet.com/tech/computing/apples-15-inch-macbook-air-is-superb-for-pro-photography-work/#ftag=CAD590a51e

See also  Beste Google Pixel-telefoon om te kopen in 2023

Leave a Reply