Ik kocht Mitsubishi’s JDM Evo-minibus en reed ermee 2.800 mijl naar huis. Het ging alleen een beetje mis

Ik kocht Mitsubishi’s JDM Evo-minibus en reed ermee 2.800 mijl naar huis.  Het ging alleen een beetje mis

Ik heb tien jaar op dit moment gewacht: ik kocht een Mitsubishi Chariot Resort Runner GT uit 1996. Soms ook wel “de Evo-minivan” genoemd, heeft hij de legendarische 2.0-liter 4G63-turbomotor, handgeschakelde vijfversnellingsbak, vierwielaandrijving en drie rijen stoelen die plat kunnen worden neergeklapt. Het is de snelle versie van de Expo waarmee ik ben opgegroeid, en ik heb er al een gewild zolang ik weet dat ze bestaan. Nu heb ik er een, hoewel mijn reis van 4500 kilometer naar huis door de VS nadat ik hem had gekocht iets soepeler had kunnen verlopen.

Ik landde helder en vroeg in Charlotte, NC na een rode ogen, klaar om mijn Mitsubishi op te halen bij Hoogie’s Imports – wat ik schreeuw om zijn klantenservice. De Chariot had een relatief hoge kilometerstand voor een Japanse importeur (97.000 mijl), maar zou een auto van één eigenaar zijn die de laatste inspectie had doorstaan. Hij had niet de door de dealer gekozen gordijnen die ik zo graag had gehad of perfecte verf, maar er was niet in gerookt. Er was misschien nooit een kans op een andere zo goed, dus schreef ik de cheque uit.

Mijn Mitsubishi Chariot Resort Runner GT uit 1996 bij een benzinestation. James Gilboy

Met de tank vol, ging ik op weg naar Knoxville, TN (ik miste amper de grootste Buc-ee’s ter wereld), waar ik mijn copiloot zou ophalen voor de 4500 kilometer terug naar Portland, OR. Tegen het einde van de eerste oprit besefte ik dat dit een lang drijfveer.

Om te beginnen was de handgeschakelde vijfversnellingsbak afgestemd op Japanse snelwegen, dus hij draaide 3.000 tpm bij 60 mph. Hij had ook geen cruise control en de pedaalstand was niet geweldig om zonder te rijden. Naarmate de kilometers vorderden, merkte ik dat het even duurde voordat de gasmeter zakte. Of de vlotter was plakkerig, of er was iets met de sensor aan de hand. Onze noodlottige oversteek door Australië in een Kia EV6 had me tenminste geleerd om km/u om te zetten in mph.

Na een hevige regenbui in Illinois waardoor ik de mistlampen kon laten werken, bereikten we ons hotel om uit te rusten voor wat het saaiste deel van de rit zou worden: Missouri en Kansas. Het was een overwegend saai werk; de auto liep prima, reed goed, en afgezien van het 4.000-toerengeronk van een four-banger was hij stil genoeg om van een audioboek te genieten. Het benzineverbruik leek te dalen, maar ik schreef het toe aan tegenwind en klimhoogte toen we Colorado naderden. Toen ik de oprit van mijn vader in de buurt van Boulder opreed, besefte ik dat het misschien iets ergers was: er schraapte iets.

Toen ik de volgende ochtend de remmen inspecteerde, dacht ik dat de remblokken er dun uitzagen en dat sommige rotoren absoluut geglazuurd waren. Het was duidelijk dat ze aan vervanging toe waren, en wel snel. Dat is slecht nieuws in een JDM-busje als je 2000 kilometer van huis bent, binnen 48 uur op je werk moet zijn en het probleem niet kunt oplossen met een paar handboeien – de onderdelen misschien niet bestaan deze kant van de Stille Oceaan.

1996 Mitsubishi Chariot Resort Runner GT achter driekwart in Colorado. James Gilboy

Gelukkig voor mij had Mitsubishi bij het bouwen van de onderdelenbak gebeten, omdat de remmen bijna volledig werden gedeeld met de Eclipse GSX. Onderdelen daarvoor zijn nog steeds overal, dus met een paar vrienden van de 24 Hours of Lemons die zich vrijwillig in hun garage meldden, ging ik naar Autozone. Maar slechts een paar straten verderop ging het pedaal lang door.

Ik reed voorzichtig de parkeerplaats op en zwaaide met mijn handen over de remmen – de linkerachterband was heet, hij had gesleept. Ik liet het afkoelen terwijl ik onderdelen kocht en reed toen behoedzaam naar de garage van mijn racevrienden waar we het busje op een lift kregen.

Het bleek dat die hoek tot op het metaal van een van de kussens was gekomen, maar de rest zou in orde zijn als ze niet sleepten. We hebben de remklauwpennen opnieuw gesmeerd, de achterste remblokken en rotoren vervangen en de tussenbak bijgevuld nadat we tekenen hadden gevonden van een lek uit de achterste aandrijfasafdichting. Ik zeg wij, maar Tom Webb van Hangar 13 Racing deed het meeste werk. Hoewel het niet buitengewoon ongebruikelijk is, had ik nog nooit eerder een trommelrem in een achterste rotor gezien. Nogmaals bedankt Jan en Tom!

We gingen pas ‘s avonds op pad, waardoor we een dag achterliepen op schema. De nacht in duwen kon ons niet verder brengen dan Green River, UT, waar we worstelden om een ​​kamer te vinden. We stonden voor een lange oversteek van Utah, Idaho en Oregon, maar ook dit verliep rustig. We reden door de Columbia River Gorge terwijl de zon onderging, met het moonroof open en The Night Game aan het spelen. Na 40 uur, 2.800 mijl, een remangst en genoeg Taco Bell voor het leven, dreunde mijn Mitsubishi naast mijn Toyota MR2 Turbo de oprit op.

Dit zal slechts het begin zijn van onze reizen samen, hoop ik. Ik heb er al een hoop klein onderhoud aan gedaan, en er is nog veel meer te doen, namelijk het vervangen van de omgebouwde katalysator, die op de terugweg van Ikea deze week volledig was uitgeroest. Maar na tien jaar verlangen is een Resort Runner GT eindelijk van mij. Ik denk dat het het lot was. Ik zal echter een andere keer uitleggen waarom – alleen als ik klaar ben met googelen “7 bolt 4G63T stock power limit.”

Mitsubishi Chariot Resort Runner GT uit 1996 en zijn stalgenoot, een Toyota MR2 Turbo uit 1991. James Gilboy

Heb je een tip of vraag voor de auteur? Je kunt ze hier bereiken: james@thedrive.com

Source link: https://www.thedrive.com/news/i-bought-mitsubishis-jdm-evo-minivan-and-drove-it-2800-miles-home-it-only-went-a-little-wrong

See also  Top 10 beste luxe SUV's 2023

Leave a Reply